Lasă un mesaj -
...
Lasă un mesaj
Sisteme de
Încălzire, Climatizare, Alimentare cu apă
la CHEIE!

022 21-20-21

ru ro

Cum funcţionează o centrală termică în condensaţie?

Cum funcţionează o centrală termică în condensaţie?

Condensarea: un fenomen natural care aduce mai multa caldura

Centralele termice cu condensare reprezinta, pe plan mondial, stadiul actual cel mai avansat al tehnologiei in sistemele de incalzire. Astfel, un fenomen natural, procesul de condensare, este utilizat si valorificat in obtinerea unor aparate si sisteme de incalzire de inalt randament. Aceste sisteme de incalzire au un consum foarte economic de combustibil gazos, si ofera o protectie maxima mediului ambiant.

Fenomenul de condensare consta in transformarea, prin racire, a vaporilor de apa in lichid. Cu totii, de pilda, am observat in zorii zilei formarea picaturilor de apa pe frunze.

Oamenii de ştiinţă au valorificat principiul condensarii in folosul tehnologiei de incalzire. La sistemele de incalzire cu condensare, vaporii de apa continuti in gazele de ardere condenseaza la suprafata schimbatorului de caldura al aparatului, astfel încît energia lor remanenta este pusa din nou, sub forma de caldura, la dispozitia sistemului de incalzire.

Randamentul cel mai ridicat
În cazul centralele termice traditionale o anumita cantitate de caldura, continuta in gazele arse, se pierde odata cu evacuarea gazelor pe cosul de fum. În rezultat al acestui lucru, în functie de modul de exploatare, centralele termice traditionale ajung să atingă un randament de maxim 94% (raportat la puterea calorifica superioara a combustibilului). Spre deosebire de sistemele traditionale, centralele termice cu condensare utilizeaza si cea mai mare parte a caldurii continute in gazele de ardere, sistemul reusind astfel sa atinga un randament de pana la 110%.

Cum functioneaza tehnologia de incalzire cu condensare ?
Principiul de functionare al centralelor termice cu condensare este destul de simplu. La fiecare ardere care are loc in aparat, se formeaza vapori fierbinţi de apa, care, în cazul centralelor termice tradiţionale, sunt evacuate afară.

Însă nu acesta este şi cazul centralelor cu condensare. În cazul acestora, aceşti vapori din gazele de ardere ating suprafaţa schimbătoarelor de căldură şi se condensează, transformându-se în apă. Important de reţinut că centralele în condensaţie sunt echipate cu schimbatoare de caldura mult mai mari fata de centralele termice traditionale, ceea ce permite un schimb de căldură mai intens şi favorizează condensarea vaporilor.

Ca rezultat al condensării vaporilor, se degajă o mare cantitate de căldură. Această căldură de condensare este dirijată către circuitul de încălzire, ceea ce duce la creşterea eficienţei cazanului de peste 100%.

Spus simplu de tot, centralele termice în condensare valorifică prin metoda condensării şi căldura rămasă în gazele de ardere, căldură ce este evacuată afară de cazanele tradiţionale.



footer button