Lasă un mesaj -
...
Lasă un mesaj
Sisteme de
Încălzire, Climatizare, Alimentare cu apă
la CHEIE!

022 21-20-21

ru ro

Cum să alegem un aparat de aer condiționat?

Aparatele de aer condiționat au devenit indispensabile în ultima vreme. Temperaturile ridicate ne topesc parcă, iar singurul loc care ne poate răcori locuința sau biroul este un aparat de aer condiționat .
Dacă sunteți în căutarea unui astfel de aparat, iata cîteva sugestii de care ar trebui să țineți cont atunci cînd plecați în căutarea lui.

1. Numărul de BTU

BTU sau British Thermal Units este unitatea de măsură pentru căldură, egală cu cantitatea de caldură necesară pentru a crește temperatura unei găleți de apă cu un grad Fahrenheit. Un aer cu un număr mai mare de BTU este potrivit pentru o camera mai mare, fiind necesar 450 – 500 de BTU pentru fiecare metru pătrat. Așadar, calculează numărul de metri pătrați pe care îi are camera în care vrei să montezi aparatul și apoi calculează numărul de BTU necesar.
18-25 m2 – 7000 BTU
25-35 m2 – 9000 BTU
35-40 m2 – 12000 BTU
40-50 m2 – 18000 BTU
50-60 m2 – 24000 BTU.
De asemenea, numărul de electronice și electrocasnice care funcționează în camera respectivă contează foarte mult. Spre exemplu, în bucătărie (în care funcționează aragazul și cuptorul) sau într-o cameră în care sunt două calculatoare, vor avea nevoie de un aparat mai puternic decît ar avea în mod normal.

2. Greutatea unității exterioare

Specialiștii sunt de părere că un aparat de aer condiționat cu o greutate a unității exterioare mai mare, este mai bun și mai rezistent deoarece materialele din care este făcut sunt mai solide, mai performante și de o calitate superioară.

3. Poziționarea camerei

În funcție de locul în care este situată camera, există posibilitatea să fie nevoie de aparat cu o putere mai mică sau mai mare de răcire. Astfel, dacă aparatul de aer condiționat urmează să fie utilizat pentru o camera care stă în bătaia directă a soarelui la orele amiezii (mansardele, sau apartamentele de la ultimul etaj, spre exemplu) necesită un aparat cu o putere mai mare de răcire.

4. Sistemul de filtrare

Mirosurile, aerul și praful au nevoie de filtrare. Întrebați vînzătorul dacă aparatul dorit dispune de toate aceste filtre, atît de necesare și, în același timp, benefice sănătății. Aceste filtre fac parte din categoria consumabile și este indicat să te interesezi dacă cele folosite de aparatul tău se găsesc cu ușurință.

5. Iată filtrele care se regăsesc în aparatul de aer condiționat:

Filtrarea aerului – un filtru de material plastic, asemănător cu o sită. Se curață doar cu apă rece și se usucă ferit de bătaia directă a soarelui.
Filtrarea mirosurilor – un filtru de cărbune activ.
Filtratea și purificarea aerului – filtru cu catechin. Toate aceste filtre fac parte din categoria consumabile.
De asemenea, au aparut filtre de generare cu ioni negativi care au rolul de a elibera astfel de particule, foarte benefice sănătății și longevității umane. Rolul ionilor negativi este esențial în prevenirea bolilor respiratorii, facilitează somnul, relaxarea și faciliteaza revigorarea psihică. Un exemplu concret este următorul: locuitorii Azerdbaijan-ului sau ai munților Himalaya, acolo unde se găsesc între 800 și 1500 ioni pe cm cub trăiesc cu mult mai mult decît locuitorii orașelor unde se regăsesc doar 150 de ioni pe cm cub.

6. Clasa energetica

Un alt criteriu pe care trebuie să îl ai în vedere atunci cînd alegi un aparat de aer condiționat este cantitatea de energie electrică pe care acesta o consumă. Sunt de preferat aparatele din Clasa A+, A sau B. Chiar dacă prețul acestor aparate este mai mare, costurile de utilizare vor fi mult mai mici.

7. Nivelul de zgomot

Pentru ca aerul condiționat trebuie simțit și nu auzit, roagă-l pe vînzător să îți recomande un aparat care să facă un zgomot cît mai mic.

8. Tipul aparatului

Pentru apartamente se folosesc, în principiu, patru tipuri de aparate de aer condiționat: splituri (ducted), pe perete, pe tavan, portabile.
Aparatul de aer condiționat pe tavan - aparatele montate pe tavan dispun de palete pe cele patru laturi, care orientează jetul de aer mai sus sau mai jos sau baleiază. Ele nu suflă doar în jos. Dezavantajul lor este că sunt foarte scumpe și nu pot fi montate decît dacă ai spațiu în tavan ( tavan fals etc).

9. Aerul condiționat Dublu Split

Acest tip de aer condiționat poate fi observat în mai toate locuințele, și este ales din cauza avantajelor multiple pe care le are, cum ar fi: montarea mai multor aparate de aer la același compresor, compresorul este montat în afara locuinței scăpîndu-ne de zgomote (legătura este făcută printr-o țeavă de cupru izolată termic, oferă opțiuni de reglare a umidității, aerului, dispersia automată a aerului în încăperi, timer, restart automat, etc.

10. Modul de funcționare

Aerul condiționat cu inverter asigură atît răcirea cît și încălzirea aerului din cameră. Această tehnologie permite un control al energiei consumate prin temporizarea și controlarea funcționării compresorului. La pornirea sistemului de aer condiționat compresorul va lucra la turații mari pentru stabilirea mai rapidă a temperaturii setate, după care se oprește de tot și pornește ori de cîte ori este nevoie, autoreglîndu-și turația pentru păstrarea temperaturii.
Un avantaj foarte important al acestei tehnologii este constituit de faptul că aparatul de aer condiționat poate fi folosit și pe modul de căldură în anotimpurile reci. De asemenea, dispune și de un sistem de purificare cu filtre bazate pe plasmă, purificarea aerului făcîndu-se gradual în mai multe etape.

11. Mod dezumidificare

De multe ori, disconfortul este creat mai mult de umiditate decît de temperaturile ridicate. Această funcție reduce umiditatea din interior, fără a schimba în vreun fel temperatura. Tot această caracteristică, ajută la prevenirea suprarăcirii, lucru apreciat de persoanele sensibile la frig.

Temperatura optimă nu trebuie să fie mai mică de 22 de grade, iar filtrele trebuie curățate de cel puțin două ori pe an, cu soluții speciale. De asemenea, aparatul de aer condiționat trebuie să fie montat la o distanță de 6 metri de locul în care îți petreci foarte mult timp (pat, birou etc.) și nu este recomandat să fie instalat în camera copiilor, ci mai degrabă apropierea ușii camerei lor (pe hol).footer button